• Gratis verzending vanaf € 50 (NL & BE)
  • Op werkdagen vóór 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • BEZOEK ONZE WANTS&NEEDS WINKEL
Menu
Ga naar de webshop

Wat is de ideale hoogte om mijn kunstwerk op de hangen?

Dat je jezelf deze vraag stelt is heel begrijpelijk. Kunst is namelijk een van de meest persoonlijke vormen van decoratie in huis. Het zegt iets over hoe je bent, maar ook iets over jouw stijl en smaak. Het ophangen van een mooi kunstwerk is een goede manier om jezelf te uiten, buiten het feit dat het super leuk is om naar te kijken. Alleen hoe bepaal je op welke hoogte het schilderij moet hangen? In deze blog lees je de ideale hoogte voor jouw kunst!

Wat is de ideale hoogte van mijn kunstwerk?

Wanneer je een mooi kunstwerk hebt gekocht, wil je natuurlijk dat het goed hangt zodat je er zoveel mogelijk van kunt genieten. Dat het op de ideale hoogte hangen van kunst niet altijd even makkelijk is, blijkt het uit feit dat het vaak misgaat. We hebben van nature de neiging om een kunstwerk te hoog te hangen.

In deze blog geven we je tips over hoe hoog je je schilderij het beste op kunt hangen. Daarbij onderscheiden we twee verschillende methodes.

Methode 1: Listen to your feelings

Om te voorkomen dat je kunst te hoog hangt, is het aan te raden om de hoogte te bepalen in de positie die je normaal gesproken ook inneemt in de ruimte. Stel je voor dat je een schilderij wilt ophangen in je woonkamer, ga dan op de bank zitten en laat iemand anders het schilderij op de muur houden. Op deze manier kun je “op gevoel” makkelijk de hoogte bepalen.

Vaak gaan we er vanuit dat het midden van het kunstwerk op ooghoogte moet hangen, dit kijkt namelijk het fijnst. In een huiskamer geldt deze vuistregel overigens niet altijd. Dit komt doordat de ooghoogte tijdens het zitten aanzienlijk scheelt met de ooghoogte wanneer je staat. Luister dus goed naar je gevoel en hang de kunst wat hoger op, zodat het vanuit verschillende posities prettig te bewonderen is.

Brutalism schilderij | Ideale hoogte

Schilderij Brutalism | Wants&Needs

Methode 2: Math Miracle

Durf je het niet aan om op je gevoel te vertrouwen? Maak je geen zorgen, want natuurlijk is er ook gewoon een simpele “rekensom” die je vertelt hoe hoog je je kunstwerk op moet hangen. Het enige wat je hierbij nodig hebt is een meetlint – want meten is weten – en wellicht een rekenmachine. We gaan nu de stappen met je doornemen:

Stap 1: Zet op 145 centimeter hoogte een streepje op de muur, gemeten vanaf de grond. Dit wordt gezien als een geschikte hoogte voor zowel kleine als grote mensen.

Stap 2: Meet de hoogte van je kunstwerk op en deel dit door twee. Zo heb je het precieze midden van je kunstwerk.

Stap 3: Schilderijen hang je vaak op aan een koord of een touwtje. Meet wanneer je dit doet het stuk tussen de bovenkant van je schilderij en het begin van het koord op. Trek dit getal vervolgens af van de hoogte die je hebt gemeten in stap 2. Hiermee bereken je hoeveel hoger je de haak boven de eerder gemeten 145 centimeter van de grond moet hangen.

Stap 4: Zet vervolgens een nieuw streepje op het punt waar de haak moet komen te hangen, zoals je hebt berekend bij stap 3.

Wanneer je deze stappen volgt, is het ophangen van jouw kunstwerk appeltje eitje geworden!

Plexi Art schilderij | Ideale hoogte

Schilderij Plexi Art | Wants&Needs

Geïnteresseerd?

Ben je geïnspireerd geraakt om een kunstwerk aan je muur te hangen op de ideale hoogte? Bekijk dan onze webshop voor de mooiste schilderijen.

2021-03-11T09:51:19+00:00 maart 11th, 2021|