Kleur in je interieur: de do’s en dont’s

Eén grote kleurexplosie in je interieur of juist een paar subtiele kleuraccenten? Wanneer het om kleur in je interieur gaat zijn er eigenlijk geen vaste regels. In jouw woning moet je vooral doen waar je goed in bent. Wij geven je wel graag wat tips om de kleuren in je interieur op elkaar aan te laten sluiten. Want je wilt natuurlijk wel een mooi geheel in je interieur.

Begin bij de basis

Kleur is één van de grootste sfeermakers in een interieur. Bedenk daarom van tevoren goed wat je met iedere ruimte in huis wilt qua kleur. Warme kleuren zullen zorgen voor een intiem gevoel terwijl koude en kleurrijke tinten een frisse en levendige indruk creëeren. Welke kleuren je het best met elkaar kan combineren en welke verf je moet kiezen hangt af van het doel van de ruimte en de oppervlakte van de kamers. Elke tint heeft ook een bepaald effect op onze gemoedstoestand. Bovendien kunnen kleuren de kamer groter of kleiner laten lijken. Heb je een kleur gekozen? Bekijk de kleurstalen op diverse momenten van de dag en zowel bij natuurlijk en kunstmatig licht. Dit geeft je een goed beeld hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Modulaire Bank Vint HKliving
HKliving modulaire bank | Wants&Needs

Let op een overkill aan kleuren

Verschillende kleuren combineren in je interieur is natuurlijk gezellig, maar je kunt de plank ook flink misslaan. Dit gebeurt vooral wanneer je verschillende tinten van één kleur te vaak gebruikt in één ruimte. Ook als je dezelfde kleurtinten wilt gebruiken moet je ervoor zorgen dat je de juiste balans vindt. Daarnaast gaan niet alle kleuren even goed samen. Kies dan ook één hoofdkleur en zoek daarbij complementaire kleuren. Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Goed om te weten: koude kleuren zoals blauw en groen maken kalm. Warme kleuren, zoals oranje en rood voelen behaaglijk.

Fauteuil Chandler Bold Monkey
Bold Monkey fauteuil Chandler | Wants&Needs

Ideeën van kleuren per woonstijl

Bij iedere woonstijl passen verschillende kleuren, kleuren die je met elkaar kunt combineren. Bij de Scandinavische woonstijl zien we bijvoorbeeld de trend ton-sur-ton vaak terugkomen. Hieronder een lijstje van kleuren die je kunnen inspireren.

Soort woonstijl
Kleuren
Scandinavisch interieur Beige, Crème, Lichtgroen , Zachtblauw,  Lichtgrijs, Leliewit , Warm Grijs
Vintage/industrieel interieur Puur Pompoen, Spicy Yellow, Cayenne Red, Vintage Blue, French Grey, 100% Walnoot, Spacious Grey, Nootmuskaat
Landelijk interieur Wit Zandstrand, lichtgroen, Urban Taupe, Cafe Latte, Schelp wit, Taupe krijtverf mat
Modern interieur Wit strak, Zwart strak, oranje goud, Kikkergroen, Empire Blue, Black Velvet
Retro interieur Puur Pompoen, Spicy Yellow,  Cayenne Red, Walnoot
Bohemian interieur Turquoise, Geel, Antiekrood, Helder rood, Roomwit, Dusty Olive
Hotel chic & romantisch interieur Oud Roze, Taupe, Shadow Pink, Spacious Grey, Schelp wit, Grijze krijtverf mat
Botanisch interieur Bamboe, citroengras, Groen, Beige, Dusty Green

 

Bank Prerugia Kare Design
Kare Design Bank Prerugia | Wants&Needs

Geïnspireerd?

Klaar om kleur toe te voegen aan je interieur? Bekijk dan snel onze webshop voor ons aanbod meubels en woonaccessoires!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *